środa, 11 listopada 2009

Thai Cottage Cookery


Ryz z mangoo w mleku kokosowym










W naszym hotelu wpadla nam w rece ulotka szkoly gotowania Thai Cottage Cookery.


W Malezji takie lekcje byly bardzo drogie i dlatego nawet sie nie zastanawialismy nad pojsciem do takiej szkoly. Po porannej przejazdzce na sloniach zdecydowalismy sie na wieczorna tajska lekcje gotowania. Bylo super i nie zalujemy wydanej kaski. Wszystko co przygotowalismy zjedlismy ze smakiem - w sumie kazdy przygotowal 5 dan. Troche za duzo jak na nasze skurczone zoladki.


Iza zrobila: zupe z trawy cytrynowej z krewetkami, Penang curry, Phad Thai - czyli smazony makaron po tajsku, salatke z papaji oraz ryz z mango (mniam).


Tomek: sajgonki, zielone curry, zupe z mleka koksowego z kurczakiem, kurczaka z orzechami oraz banany w mleku kokosowym.


Wszytstkie przepisy mamy w specjalnej ksiazeczce - jesli jestescie chetni to opiszemy pare z nich.


Najprostszy czyli ryz z mango podejemy juz dzis.


Do 1/2 szkl melka kokosowego dodac troszke wody. Podgrzac i dodac 3-5 lyzeczek cukru i troszke soli (1/3 lyzeczki). Gdy cukier sie rozpusci dodac ryz - mala miseczke. Ryz najlepiej zeby byl z tych klejacych badz po prostu rozgotowany. Poczekac az wszytsko sie ladnie polaczy i ryz bedzie mial lepiaca konsystencje. Podawac z mangoo badz innymi owocami - jablkiem, ananasem itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Travel map